Революция в Германия – горнището на банския не е задължително

В басейните в Кьолн вече не се изисква носенето на горнище – независимо от пола на къпещия се. В Берлин пък е така от два месеца. Как е била постигната тази нова свобода?

През декември 2022 година Лоте Мис планирала посещение на закрит плувен басейн в Берлин и специално се информирала предварително по телефона дали е възможно да плува там топлес, разказва Дойче Веле.

Служителите отговорили положително, но на място я помолили или да покрие гърдите си, или да напусне. След като 33-годишната жена отказала да се подчини, администрацията на берлинския басейн извикала полицията.

„Заради пола ми се отнесоха към мен като човек второ качество, беше много унизително и неприятно. Те ме лишиха от възможността самостоятелно да реша как да представям тялото си“, казва Мис пред ДВ.

„Обмислих всичко и реших, че не искам да се срамувам от гърдите си, не е нормално“, продължава активистката. Според нея постоянната сексуализация, на която са подложени жените, не се ограничава само до гърдите. „Аз просто не искам повече да се примирявам с това“, обяснява мотивацията си тя.

Лоте Мис подала жалба до омбудсмана в Берлин, отговарящ за прилагането на местния новаторски антидискриминационен закон, влязъл в сила през юни 2020 година.

В плувните басейни на германската столица всъщност никога не е имало изисквания спрямо облеклото – то трябвало да е „нормално облекло за плуване“.

Оттам нататък всичко зависело от интерпретацията на персонала. След обществения резонанс, предизвикан от случилото се с Лоте Мис, през март 2023 година Асоциацията на обществените басейни в Берлин излиза с официално разяснение – с гаранцията, че всички посетители могат да плуват голи до кръста, покрити трябва да бъдат само „първичните полови белези“.

Едно от първите дела, базирани на берлинския закон за борба с дискриминацията, е това на Габриел Льобретон от 2021 година. Тя посетила по монокини открит плувен басейн в берлински квартал с петгодишния си син.

Льобретон отказала да покрие гърдите си, в резултат на което била извикана полиция. В крайна сметка тя и детето ѝ били принудени да напуснат.

Жената решила да защити правата си в съда, но загубила на първа инстанция. Районният съд постановил, че женските гърди са различни от мъжките и затова могат да бъдат третирани другояче. Сега Льобретон се опитва да обжалва решението.

„Предположението, че сексуализацията на женските гърди по някакъв начин се корени в биологията и следователно е задължителна, не отговаря на действителността“, казва пред ДВ Леони Тум, адвокатът на Льобретон.

Според нея съдебното решение подкопава самата идея за антидискриминационно законодателство. Излиза, че ако „част от обществото не е съгласна с нещо, това е достатъчно за оправдаване на дискриминацията“.

След като през 2021 на Льобретон ѝ било наредено да напусне басейна, активистки от Берлин основават феминисткия алианс Gleiche Brust für alle („Еднакви гърди за всички“), който се застъпва за десексуализацията на човешкото тяло.

„Мъжете нямат нужда да крият брадите си, а по някакъв начин точно такъв е и случаят с женските гърди“, обяснява Леони Тум.

Германия има дълга история, свързана с либералното отношение към голотата. Напълно голи къпещи се могат да се видят по плажовете и в парковете дори и на най-консервативните райони на страната. Традицията на публичната голота е част от т.нар. „култура на свободното тяло“ – движение от края на XIX век, което акцентира върху здравословния начин на живот и общуването с природата.

Четете още

Избор на редактора