Режат лентата на газовата връзка с Гърция в НДК

На 1 октомври на официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде въведена в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция – България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Домакин на събитието ще е президентът Румен Радев.

Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на България. Това удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно, а строителят – гръцката компания „Авакс“ (AVAX), го предава като реализиран обект на възложителя – независимия газопреносен оператор „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB).

Интерконекторът е с обща дължина 182 км. и е нов маршрут за внос на газ в България. Той свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод.

Проектът IGB се реализира от смесеното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би“ АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери „БЕХ“ ЕАД – 50 на сто, и IGI Poseidon – 50 на сто. Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания „Депа“ (DEPA International Projects) – 50 на сто, и италианската енергийна група Edison S.p.A – 50 на сто, уточняват от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Газопроводът IGB е проектиран за свързване с гръцката национална газопреносна система DESFA S.A. и Трансадриатическия газопровод – TAP AG, в района на Комотини, Гърция, с българската газопреносна система – „Булгартрансгаз“ ЕАД, в района на Стара Загора. Капацитетът на съоръжението е три млрд. куб. м. газ на година.

Четете още

Избор на редактора