Резил! Общинският съвет във Велико Търново не отпусна помощ за бедстващите в Турция

Общинският съвет във Велико Търново се орезили днес, след като не взе решение да бъдат отпуснати 70 хиляди лева финансова помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, предаде БНР.

Предложението бе на общинския съветник нидерландецът Якоб ван Бейлен през общинския бюджет по дарителската сметка на БЧК да бъдат преведени на Сирия и Турция 70 хиляди лева финансова помощ или приблизително по 1 лев на жител на община Велико Търново. 0,005% от бюджета или 5 стотинки от тези сто лева“, аргументира се той.

Думите му предизвикаха остра реакция сред общински съветници от различните политически формации дали общинският бюджет може да си позволи тази финансова помощ: „Моето предложение е ние, общинските съветници, да дарим по една заплата за каузата. Правилното е това да е личен акт“, заяви Мирослав Трифонов от ГЕРБ-СДС.

„Извинявайте, но на нас отново ни се внушава, че ние, ако не отпуснем помощ, сме лоши хора“, посочи Елена Чамуркова от „Демократична България“.

„Не само с пари да изявим съпричастност. Има много други начини освен пари да изразим съпричастност“, каза Петко Тюфекчиев от БСП.

Председателят на ОбС Венцислав Спирдонов предложи: „Отлагане на разискванията по точката до приемането на бюджет. При възможност Община Велико Търново да предложи вариант за подпомагане на пострадалите“.

Финансовата помощ от Велико Търново за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия беше отложена с гласовете на 29 от 37-те общински съветници.

Четете още

Избор на редактора