Резил. 100 000 души от община Пазарджик са без денонощна аптека

Близо 100 000 жители на община Пазарджик повече от година нямат достъп до денонощна аптека. Хората от Пазарджик и още 31 населени места няма откъде да си купят лекарства след 22 часа.

„Има семейства с малки деца, възрастни хора, ако нещо стане през нощта, господ да ни е на помощ. Това си е ненормално“, казва местен жител.

Кметът Тодор Попов се срещна с представители на Регионалната фармацевтична колегия, за да обсъдят възможностите за откриване на денонощна аптека с помощта на общината. Нито един частен собственик не може да си позволи да поддържа 24 часов режим на работа.

„Идеята е общината да подпомогне колегите, защото след ковид кризата и войната, и след инфлацията, която е не само национална, но и общоевропейска, даже световна, и ние усещаме тази криза и не можем да се справим“, посочи Пенка Милева от РФК Пазарджик.

Целта е да има поне една аптека, която да работи през нощта. А мярката за заплащане на разходите за нощната смяна от общината да е за цялата 2023 г., предлагат фармацевтите. Община Пазарджик е готова да съдейства.

„Винаги съм се стремял да подкрепям такива инициативи, които са полезни за хората. Моята работа е да се грижа за хората, а тази услуга е важно да бъде денонощна, защото все пак ние сме голям център“, каза кметът Тодор Попов.

До 20 декември се очаква да е изяснен механизмът, по който община Пазарджик ще подпомогне разкриването на денонощна аптека, както и кои собственици на аптеки са готови да се включат за бъдещите дежурства.

Четете още

Избор на редактора