Ректорите скочиха срещу по-високите заплати на асистентите

Съветът на ректорите скочи срещу решение на кабинета „Петков“ от последните му дни, свързано с повишението на заплатите на асистентите в университетите. Шефовете на вузовете твърдят, че това ги притиска да дават повече пари, въпреки че не са обезпечени финансово в дългосрочен план.

Става дума за промяната на минималния размер на работната заплата за академична длъжност „Асистент“ от 1300 на 1500 лв. Според ректорите това автоматично ще доведе до увеличаване и на заплатите за останалите академични длъжности – доцент и професор. „В предварителните разговори с представителите на синдикатите и ръководството на Министерство на образованието и науката, ние изрично изразихме своето несъгласие. Приемането на горепосоченото решение бе изненада за нас“, пишат те. Според тях определянето на нов минимален праг на основните работни заплати за академичните длъжности ще преобърне изцяло моделите на организиране на бюджетите на университетите и на формиране на работните заплати. Ректорите смятат, че вземането на подобно решение в последния момент е не само неправилно, но и незаконосъобразно. Според тях МОН трябва да с намеси чрез промяна на правилата, а не чрез еднократни финансови инжекции, които не стигат доникъде. Анализ на Съвета на ректорите показа, че вдигането на минималната основна заплата в сектора е непосилно за бюджетите на немалко от българските висши училища. Университетите ще бъдат изправени пред опасността от фалит в средата на 2023 г.

„Няма ректор, който да не желае доходите в ръководеното от него висше училище да са високи. Няма обаче и ректор, който да е готов безразсъдно да вдига доходи, без те да са предварително финансово обезпечени за обозримо дълъг период напред във времето“ пише Съветът. „Не можем да допуснем да сме изправени пред дилемата да избираме между оцеляването на ръководените от нас институции и осигуряването на по-високи заплати за колегите ни преподаватели. Това е недостойна дилема, пред която обаче ни изправя самата държава с провежданата от нея политика в тази насока“. Ректорите твърдят, че имат готови предложения за промени в методиката на финансиране и са готови да ги предложат на служебния кабинет.

Четете още

Избор на редактора