Републиканците в Сената блокираха милиарди за Киев

Сенаторите републиканци блокираха искането на Белия дом за спешна помощ в размер на 106 млрд. долара, предимно за Украйна и Израел, съобщи Ройтерс.

Законодателството бе блокирано, тъй като републиканците в Сената упражняват натиск, с който целят да прокарат по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

Четиридесет и девет сенатори гласуваха „за“, а 51 – „против“, при което стана ясно, че законодателството на стойност 110,5 милиарда долара няма как да събере необходимите 60 гласа „за“ в Сената, който е общо със сто места.

Сенаторите гласуваха според партийната си принадлежност, като всички републиканци гласуваха „против“.

В законопроекта са предвидени 50 милиарда долара помощ за Украйна в сферата на сигурността, хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев, както и 14 милиарда долара за Израел, който се сражава с палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа.

Републиканците заявиха, че е било от изключително значение да покажат колко са важни за по-строгата имиграционна политика и контролът на границата с Мексико.

Дори и да бъде одобрен в Сената, законопроектът ще трябва да получи одобрението и на Камарата на представителите, която е под контрола на републиканците, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора