Решено: Първо премиер ще е Денков, после – Габриел

ПП-ДБ ще проедложи правителство, което да реализира конституционна реформа с широка парламентарна подкрепа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на ГЕРБ, първите шест месеца да премиер ще бъде Николай Денков, а вицепремиер – Мария Габриел. След това двамата ще разменят ролите си.

Това са одобрили вчера на националния съвет на „Продължаваме промяната“, съобщи Николай Денков на съвместна пресконференция в парламента заедно с Мария Габриел.

Поучени от уроците на 48-ото Народно съжрание инициирахме разговори за законодателна програма, която да събере подкрепата на повече групи, каза Денков.

„Нещо повече, макар че получихме упреци за това, представихме състав на кабинет за да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако се наложи. Това, което предложихме на ГЕРБ, е да използваме целия този натрупан импулс. Да стъпим на законодателната програма, на управленската програма, да стъпим и на състава, който след това може да бъде презициран, предвид новите обстоятелства“, заяви Николай Денков.

Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е водещо, каза той.

Тя благодари на Денков, че двамата заедно са изработили декларация, която да получи подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ. Габриел обяви, че вторият мандат ще е „национален“ и около него ще се формира конституционно мнозинство.

Правителството с втория мандат се ангажира:

– да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
– да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
– да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
– да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
– да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
– да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Малко по-късно Мария Габриел върна празна папка на президента Румен Радев, който обеща да връчи втори мандат в следващите няколко дни.

Четете още

Избор на редактора