Роджърс Уотърс защити Русия, жената на Гилмор го прокле

Съоснователят на „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс се изказа снощи пред Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия. Той заяви, че инвазията в съседна Украйна е противозаконна. В същото време Уотърс обаче добави, че според него тя е провокирана и призова за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

Русия свика днешното заседание на Съвета за сигурност, за да бъдат обсъдени доставките на оръжия в Украйна, и помоли известния британски музикант да се изкаже. Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев в писмо, публикувано на неговия сайт през септември.

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна „впечатляващия опит като изпълнител“ на британеца, но посочи, че квалификациите му да говори за контрола на въоръженията и по въпроси от европейската сигурност „са по-малко очевидни“.

Въпреки че нарече руската инвазия в Украйна „противозаконна“, Уотърс също така заяви, че тя „не е била непровокирана“, и осъди „провокаторите по възможно най-категоричен начин“. Той не даде повече подробности. „Единственият разумен начин на действие днес е да призовем за незабавно прекратяване на огъня в Украйна“, каза Уотърс.

Украинският постоянен представител при ООН Сергий Кислиця направи препратка към хита на „Пинк Флойд“ „Още една тухла в стената“ (Another Brick in the Wall), като заяви пред Съвета за сигурност: „Колко е тъжно за бившите му фенове да видят как той приема ролята на още една тухла в стената – стената на руската дезинформация и пропаганда.“

Поли Самсън – съпруга на Дейвид Гилмор нарече бившия колега на мъжа си „апологет на Путин“, „гнил до дъното на антисемитската си душа“, „лъжлив, крадлив, лицемерен, женомразец, мегаломан“.

Поредицата епитети бе подкрепена от самия Дейвид Гилмор в последващ негов пост, който сподели нейния с коментар „всяка дума е доказуема истина“.

Четете още

Избор на редактора