Роджър Уотърс написа гневно писмо на Путин

Бившият легендарен фронтмен на Пинк Флойд Роджър Уотърс отново попадна в новините за руската инвазия в Украйна. Два дни след като концертите му в Полша бяха отменени по подозрение, че публично подкрепя окупационните войски, Уотърс писа гневно писмо до Владимир Путин.

Музикантът пита руския президент дали наистина иска да прекрати войната и обяснява колко е бил изненадан от инвазията в Украйна. Писмото е написано от дома на Уотърс в Лос Анджелис.

„Напоследък чета коментари в социалните мрежи, които ме питат защо съм писал на г-жа Олена Зеленска, а не на г-н Владимир Путин? Много добър въпрос, радвам се, че попитахте“, започва музикантът.

После продължава: „Уважаеми президент Путин, откакто Руската федерация нахлу в Украйна на 24 февруари тази година, се опитах да използвам своето малко влияние, за да насърча прекратяване на огъня и постигането на дипломатическо споразумение, което отговаря на нуждите от сигурност както на Украйна, така и на Руската федерация. В това начинание написах две отворени писма до г-жа Олена Зеленска, съпругата на украинския президент. Тези писма са лесно достъпни в интернет“, припомня Уотърс.

„Първо, бихте ли искали да видите края на тази война? Ако ми отговорите и кажете „Да, моля“, това веднага би направило нещата много по-лесни. Ако излезете и кажете: „Също така Руската федерация няма други териториални интереси извън сигурността на рускоезичното население на Крим, Донецк и Луганск. Това също би помогнало“, обяснява Уотърс.

Той казва това, защото познавал „някои хора“, които смятат, че Путин иска да завладее цяла Европа, като започне с Полша и останалите балтийски държави.

„Ако го направите, майната ви (fuck you) и ние всички можем да спрем да играем отчаяно опасната игра на ядрено пиле, която изглежда толкова удобна за ястребите от двете страни на Атлантическия океан. Да, просто се взривете един друг и света на пух и прах. Проблемът е, че имам деца и внуци, както и повечето ми братя и сестри по целия свят и никой от нас не би харесал този резултат. Така че, моля г-н Путин, угодете ми и ни уверете. Добре, обратно към масата, ако съм прочел правилно предишните ви изказвания, бихте ли искали да договорите състояние на неутралитет за суверенна съседна Украйна? Вярно ли е? Ако приемем, че такъв мир може да бъде договорен, той трябва да включва абсолютно обвързващо споразумение да не се нахлува никога повече“, пита Уотърс.

Писмото завършва с няколко изречения, които със сигурност много биха се харесали на Путин.

„Знам, знам, че САЩ и НАТО нахлуват в други суверенни държави, без да се замислят или за няколко барела петрол, но това не означава, че и вие трябва да го правите, вашата инвазия в Украйна много ме изненада, това беше отвратителна агресивна война, провокирана или не.“

Накрая Уотърс казва, че когато Олена Зеленска му е отговорила чрез Twitter, той е бил много изненадан и силно трогнат.

„Ако ми отговорите, ще ви уважавам много за това и ще го приема като почтен ход в правилната посока към устойчив мир. Искрено Ваш, Роджър Уотърс“, завършва писмото.

Четете още

Избор на редактора