Роди се още едно варненче – тюленчето Лия от Делфинариума

Делфинариумът във Варна отпразнува 38 години от създаването си. По този повод и с подобаващи аплодисменти бе официално кръстено едно бебе. Тюленчето, което още е на дни, ще се казва Лия – на баща си Лео.

Засега посетителите на Делфинариума няма да гледат Лия на живо, за да не я стресират – малките тюлени имат крехка психика, а българските деца обичат да пищят с високочестотно вибрато. Лия и майка й Бианка са отделени в самостоятелно помещение, а служителите полагат най-добрите грижи за тях, гарантираха от Делфинариума. Таткото Лео е отделно – така трябва, да не обясняваме защо.

За сметка на това, благодарение на БНР и YouTube, всеки може да се порадва на Лия и Бианка на видеото тук.

Варненският делфинариум е открит през август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150–160 метра от брега и от дълбочина 3–6 метра, където се води най-чиста. Допълнително черноморската течност се подлага на обработка, преди да стигне до басейна.

Не знаем дали са умни като хората, но че са по-добри – това е сигурно. СНИМКА БГНЕС

Към момента в делфинариума има 5 делфина – 3 женски и 2 мъжки – Кимбо и Доли са донесени от далечните брегове на Гватемала и Куба, а Йоана, Бимбо и Флипър са родени във Варна.

Четете още

Избор на редактора