Рокли с 10 000 цветя на фестивал в Тимишоара

Първият по рода си фестивал на флоралното изкуство се провежда в румънския град Тимишоара – европейска столица на културата. Събитието беше открито в петък и ще продължи до понеделник в градините Юлиус. Флористи от цяла Румъния представят своите ароматни творения в зелен оазис с над 1400 дървета и над 100 вида декоративни храсти.

“Гербери, рози, божури, орхидеи – използвахме над 10 000 живи цветя, за да създадем тази цветна феерия за гостите и жителите на града”, съобщи за БТА основният организатор Анка Влад. В парка са изложени над 20 флорални проекта с романтични имена  – „Зеленото момиче”, “Духът на гората”, “Емили в Париж”, “Пепеляшка”, “Три поколения” и други. Някои от роклите са вдъхновени от приказките и митологията, други от традициите и народните носии от района на Банат.

В откриването на събитието с демострация се включи Николае Агоп от Молдова, който е един от най-добрите флористи в света с 33 години професионален опит. Той е почетен член на Националната асоциация на флористите в Русия, основател на „Флористична работилница“ в Кишинев и възпитаник на Международното училище по флористика в Талин, Естония. Николае Агоп е победител и носител на няколко дипломи от международни професионални флористични изложения и конкурси в Русия, Молдова, Украйна, Латвия, Италия, Словакия, Чехия, Естония, Япония и Швейцария.

В два поредни дни той ще проведе демонстрации на флорално изкуство. Творчески ателиета ще има и за най-малките. Те ще плетат корони от цветя, а в неделя ще се срещнат с Феята на цветята. Предимно за големите е мостът в градините Юлиус, превърнат във фото кът, проектиран от Йоана Некифор, шампион на Румънската купа за флорално изкуство.

През цялото време на събитието ще звучат песни, кръстени на цветя, обещават органзиатротие.

Четете още

Избор на редактора