Ромски бунт в Лондон за смъртта на шофьора на такси

Роми в Лондон се събраха на мирен протест вчера вечерта с искане за справедливост за убийството на таксиметровия шофьор. Те призоваха главния прокурор Иван Гешев да вземе случая под внимание и убийците да не излязат от затвора. „Всяко чудо е за три дни. Сега почина и това дете. Кой ще му гледа семейството? Няма справедливост в нашата държава“, каза протестираща.

Прокуратурата ще си свърши работата, независимо от всички други, които не я вършат, това заяви главният прокурор Иван Гешев, който беше на посещение в столичния квартал „Факултета“ след поредния случай на агресия и спор на пътя, при който почина таксиметров шофьор.

Близки, роднини, приятели на мъжа и хора от квартала се събраха, за да получат отговор защо се случва всичко това и какво следва.

„Знам как се чувствате и по-скоро не знам, но предполагам. Не мога да ви обещая око за око, зъб за зъб, защото прокурорите и съдиите спазваме законите. 90% от това, което се случва в страната, е от това, което правят като некачествен продукт – законите“, обърна се към събралите се Гешев.

Главният прокурор гарантира, че делото за загиналия шофьор ще бъде на специален надзор и ще се следи да няма никакви нарушения. „Тук трябваше да бъдат някои политици, защото това, което виждаме с този бум на престъпността, е резултат от действията на някои, които се наричат политици“, посочи Гешев.

Прокуратурата не е предизвикала този проблем с бума на престъпността. Проблемът е в някои, които наричат себе си политици. В тази една година направиха чистки, кадрови промени, за да се стигне до това ниво да не може да се разходиш в центъра без да се страхуваш, че някой ще те отнесе“, допълни Гешев, предаде БГНЕС.

„Явно с мен започва и с мен свършва съдебната реформа. 30 години всичко е наред, в един момент се е появил главен прокурор Гешев и като си тръгне, всичко ще се оправи“, коментира той и добави, че парламентът отказва предложенията на прокуратурата и „резултатът го виждаме всички“.

Същевременно по-рано през деня близки и роднини на починалия таксиметров шофьор блокираха бул. „Константин Величков“, недалеч от района, където е станал инцидентът. Преди това хората бяха на мястото, където почина шофьорът, и оставиха бели цветя. По случая е задържан млад мъж с криминални регистрации. Повдигнато му е и обвинение. Близките на починалия настояват за справедливост.

Четете още

Избор на редактора