Ротацията стартира успешно. Николай Денков е премиер на България

Правителството на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ с ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел е одобрено.

„За“ него гласуваха 131 депутати – от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ, както и двама от ДПС.

„Против“ бяха 69 народни представители от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ и независимият Радостин Василев.

До окончателното гласуване се стигна след близо 2 часа и половина дебати, повечето от които бяха посветени на принципността на коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ, слабо бяха споменати Денков и Габриел, а други министри от кабинета като цяло не попаднаха в полезрението на депутатските спорове.

Само двама от ДПС гласуваха и избраха да са „за“. „Възраждане“, БСП и ИТН бяха против, имаше и един несъгласен депутат от ГЕРБ. По предварителна информация това е Делян Добрев

Структурата на кабинета бе подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше въздържали се. Отново двама от ДПС удариха рамо за правителството, а един от ГЕРБ бе контра.

Същото се повтори и с имената за министри, като гласовете „за“ вече бяха 131.

В момента министрите полагат предвидената в Конституцията клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Четете още

Избор на редактора