Рублата се срина, доларът скочи до 20-годишен максимум

Руската рубла и еврото се сринаха, а доларът скочи до най-висока стойност от 20 години спрямо кошница от други основни валути, след като руският президент Владимир Путин мобилизира запасняци, за да се бият в Украйна, като изрази готовност да използва всички средства, за да „защити страната си“.

Срив на рублата и руските фондови индекси

В сряда руската рубла се разменяше за 63 за долар, достигайки над двумесечно дъно. До 5 ч. сутринта българско време рублата се разменяше за 62.18 за долар, след като падна до 62.7975 – най-слабата точка от 7 юли насам, предаде „Ройтерс“. Тя загуби 1.7% от стойността си спрямо еврото, като се разменяше 61.61 за евро и 1.5% спрямо юана до 8.776.

Руските фондови индекси също се сринаха, като енергийните гиганти „Роснефт“ и „Газпром“ в един момент загубиха около 12%.

Индексът MOEX, базиран на рубли, достигна най-ниската точка от 24 февруари, когато започна войната в Украйна. Индексът се понижи с 5.5% до 2094.5 пункта, като по-рано достигна дъно от 2002.73 пункта. Деноминираният в долари индекс RTS се понижи с 8% до 1061.9 пункта, което е най-ниската му точка от 27 април.

Еврото падна до 0,9885 за долар

Еврото се срина с цели 0,9% до $0,9885, двуседмично дъно, след като Путин заплаши да засили войната си в Украйна, добавяйки насрещни ветрове за общата валута преди очакваното огромно увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв по-късно в сряда.

„Новините от Русия „подсказват, че може да сме на ръба на ескалация на войната, което поражда цял нов набор от източници на несигурност“, каза стратегът на Rabobank Джейн Фоли. „Това се очаква да натежи на еврото и на валутите в Източна Европа.“

Еврото се търгуваше за $0,9913 към 8:31 сутринта в Лондон.

Развитието ще подкрепи привлекателността на долара като убежище, добави Фоли. Еднодневната волатилност на евро-долара се повиши до 25% в знак на несигурността, обхващаща пазарите.

Доларът хвръхна до 20-годишен максимум

Доларовият индекс, който го сравнява с други валути като йената, еврото и британската лира, скочи до 110,87 пункта – рекордна стойност от 2002 година, предаде Франс прес

Скокът на щатската валута е подкрепена и от очакваното затягане на паричната политика на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ след края на двудневното му заседание по-късно днес. Очаква се официални лица да повишат лихвените проценти със 75 базисни пункта за трети пореден път в стремежа си да овладеят ценовия натиск, според по-голямата част от анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Само двама предвиждат движение от 100 базисни пункта.

Както еврото, така и китайският офшорен юан паднаха, увеличавайки скромните си загуби от деня по-рано. Петролът и цените на природния газ в Европа също се повишиха.

Четете още

Избор на редактора