Президентът плаши с „хаос“, за да върне „Газпром“ в играта

Събрах 5 големи теми в кратък разказ. За:

    1. „Хаосът в енергетиката“;
    2. Румен Радев;
    3. Цените на тока и газа;
    4. Унгария;
    5. Държавния дълг.

Според Румен Радев правителството е „оставило хаос в енергетиката“.

Първо фактите към момента:

  1. Цените на енергията в България и целия ЕС летят в небесата, заради войната.
  2. България е голям производител на ток, покрива изцяло енергийните си нужди и изнася мощно на супер цени.
  3. Имаме ядрено гориво за АЕЦ за поне още 2 години. Едната голяма турбина на ПАВЕЦ „Чаира“ аварира при пускането, което ни лиши от важна мощност, но и без нея сме с голям излишък. (Тук няма да коментирам защо през 2019 г. не е сключен договор за ремонт на турбината с оригиналния производител.)
  4. България НЕ Е зависима от газ и българската икономика може да работи без прекъсване и без него (за разлика от немската, например). Едва 14% от цялата ни енергия е газ. 1/3 от него се ползва от Топлофикация София. Точно толкова ще получаваме от Азербайджан от новата газова връзка.
  5. Топлофикация София може да работи и без газ, както се наложи да разберем през 2009 г., когато „Газпром“ спря доставките без предупреждение. Забележете: това се случи на 6 януари, Йордановден.
  6. Ако предпочете, България може да задоволява цялото си потребление на газ и без „Газпром“. Както прави и в момента. В краткосрочен план при сходни цени, в средносрочен при много по-ниски (разбира се, това ще накара „Газпром“ след Путин да почука на вратата ни и да се моли да продава, но за това има време).
  7. „Булгаргаз“ е осигурил 7 танкера с втечнен газ до края на зимата през 2023 г. Ако иска, служебното правителство на Радев може да ги потвърди, освен ако не реши да блокира въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция. Газ може да се купува и директно от търговци. Това може да прави всяко индустриално предприятие.
  8. В България цените на тока и газа след замразяването и компенсациите за бита и бизнеса продължават да са сред ниските в ЕС (за Унгария след малко).
  9. Високи са цените тока и газа, много са високи, но с мерките досега бяха сравнително ниски на фона на останалия ЕС.
  10. Това дава конкурентно предимство на нашата икономика и поради това индустрията ни продължава да расте с темпове, надхвърлящи инфлацията и на практика нямаме безработица.

За какъв хаос говори Радев тогава?

За пропагандния хаос. „Хаосът“, който му трябва, за да плаши хората. Той иска да може да атакува досегашното правителство, за да се пробва да върне „Газпром“ в играта. Очакването ми е Радев да назначи министър на енергетиката, който да се занимава само с това – хвърляне на кал по досегашното правителство и игра за „Газпром“. Дано ме изненада приятно, но след поведението през последните 5 месеца, съм силно скептичен. Само напомням, че и той почти се дереше „заради М-А-К-Е-Д-О-Н-И-ЯААААА“ и това започна веднага след като правителството смени ръководството на „Булгаргаз“. Всички разбрахме колко истинска тема беше „националното предателство“ за Македония. Точно толкова истинска е и „хаосът в енергетиката“.

Разбира се, докато има война, цените ще продължат да летят нагоре. В това нямайте никакво съмнение. И тук именно ще дойде „спасителят“ „Газпром“. Те ще ни предложат по-ниска цена. За първи път в историята си. Защото сега е много важно да си купят хора в България.

Ще забравим ли обаче, че „Газпром“ десетилетия подред ни продаваше газ най-скъпо спрямо всички други свои клиенти? Можем ли да очакваме, че евентуалната по-ниска цена ще е трайна и че след кризата няма да започнат отново да ни доят като ни изнудват със спиране или купувайки си български политици?

Унгария.

Унгария крие на каква цена купува от „Газпром“. До началото на войната купуваше горе-долу колкото и всички останали. Може би с малка отстъпка за благодарност към Орбан, че винаги е против санкциите.

Цените за потребителите обаче там имат таван и те плащат евтино.

Ще рече човек – Браво на Орбан?

Почакайте малко.

По засечка на количества и плащания от Евростат става ясно, че Унгария компенсира потребителите, като намалява цената за тях няколко пъти от цената, на която купува от „Газпром“. Тоест Орбан субсидира цената, като харчи народни (на унгарците) пари за това. Не говорим изобщо за някакви разумни временни компенсации, заради войната. Не.

За да поддържа тези цени, Унгария трупа огромни дългове и поддържа голям бюджетен дефицит. И това не е от вчера. С популистката лъжа за евтина енергия Орбан печели поредни избори. За жалост, народите в централна и източна Европа лесно кълват на това.

Ето сравнение между Унгария и България към април 2022 г.:

Общ държавен дълг на Унгария: 129 милиарда долара;

Общ държавен дълг на България: 31 милиарда лева;

Съотношение на дълг към БВП в Унгария: 75%;

Съотношение на дълг към БВП в България: 21%;

Бюджетен ДЕФИЦИТ на Унгария за периода до юни 2022 г.: 7.2 милиарда долара.

Бюджетен ИЗЛИШЪК на България към края на юли 2022 г.: 1.5 милиарда лева.

Виждате ли разликата?

Орбан поддържа ниски цени не толкова защото си плюе на достойнството да слугува на Путин в тази тъжна война, а защото взима тези пари назаем от бъдещите поколения в Унгария. За да го разберете по-ясно – Орбан взима от джоба на унгарците 10 форинта, а им връща през сметките 5 форинта.

Сега искам да Ви припомня каква истерия слушахме няколко месеца за това колко голям дълг ще тегли България при Асен Василев. Даже и ГЕРБ изоставиха темата, след като стана ясно, че при правителството на ПП дългът не се увеличи, а намаля. Поредната фалшива тема, по която се късаха ризи след Македония и газа.

Вие съгласни ли сте да увеличим държавния си дълг двойно, за да свалим цените на газа и петрола сега? Искате ли децата ни да плащат нашите сметки?

P.S. Днес вече ГЕРБ предлагат коалиция с ПП и ДБ. Не мога да разбера защо искат да правят такива неща с тези, които не спряха да наричат „най-проваленото правителство в историята на България, което остави държавата в руини“?

Всъщност всичко опира до знаметитото изказване на Дани Каназирева: „Не пипайте организираната престъпност!“ Всички знаем, че именно това, а не 6-те точки на Борисов от днес, ще сложи ГЕРБ на масата на преговорите след изборите.

Чакат ни трудни и интересни времена. Ще излезем от тях толкова успешно, колкото активни са гражданите в изборите и в политическия живот въобще.

Говоря за всички граждани – включително и избирателите на ГЕРБ и ДПС, сред които несъмнено има свестни хора. Въпросът е: Ще можем ли като общество да намерим разумен компромис? Вярвам, че ще можем, но бих предпочел организираната престъпност да отстъпи повече, отколкото гражданите.

Мнението на Методи Байкушев е от личната му страница във Фейсбук. Заглавието е на редакцията. 

Четете още

Избор на редактора