Румъния извърши ротация на премиерите

С 290 гласа „за“, 95 „против“ и нито един въздържал двете камари на румънския парламент избраха новото румънско правителство начело със социалдемократа Марчел Чолаку, предаде БТА. Той заменя националлиберала Николае Чука.

418 народни представители от общо 465 присъстваха в залата по време на днешния вот на доверие и дебатите, белязани от скандал и остра размяна на реплики. Встъпването в длъжност на правителството на Марчел Чолаку финализира т.нар. правителствена ротация, процедура, която за осъществява за първи път в Румъния и беше планирана още от ноември 2021 г.

Новият кабинет, който ще ръководи страната през следващата година и половина, включва 18 министерства. Социалдемократите и националлибералите си поделиха поравно ведомствата, като всяка партия ще има по един вицепремиер – Мариан Някшу от СДП и Каталин Предою от НЛП, който беше преместен от министерството на правосъдието в министерството на вътрешните работи. Досегашният трети коалиционен партньор – Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), напусна управлението.

Четете още

Избор на редактора