Румъния освободи моряците ни, запечата корабите им

Шестима моряци от трите задържани български риболовни кораба в румънското пристанище Констанца вече са в България, а другите четирима ще се приберат днес. Това съобщи снощи в телефонен разговор за БТА посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Това са тримата капитани и един от моряците, които остават, за да запечатат трите кораба.

Посланикът посочи, че корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед.

Посланик Влайков изрази удовлетворение от освобождаването на българските моряци. Той подчерта, че през последните 36 часа усилията на българското министерство на външните работи и посолството са били насочени изцяло към работата по освобождаване на моряците, а как ще се развие въпросът с корабите зависи изцяло от румънската прокуратура.

Посланик Влайков по-рано съобщи, че екипажът на единия от трите задържани български риболовни кораба в румънското пристанище Констанца е бил освободен, след като е приключил разпитът на неговия капитан. По думите му след разпита на капитаните на другите два кораба, те също ще бъдат пуснати. Той добави, че близки на моряците са пристигнали на място и са им донесли дрехи.

Посланик Влайков каза преди това, че предвид късния час на приключване на разпитите, румънските власти вероятно ще позволят на моряци, които не успеят да се приберат във Варна, да нощуват на един от корабите и той ще бъде запечатан сутринта.

Четете още

Избор на редактора