Русия арестува топ учен за държавна измяна

Водещ руски учен в сферата на хиперзвуковите ракети е бил арестуван по подозрение в държавна измяна в петък, съобщават руски държавни медии.

Д-р Александър Шиплюк, директор на Института по теоретична и приложна механика към Сибирския филиал на Руската академия на науките, е третият учен, арестуван това лято с подобно обинение, уточнява Си Ен Ен.

Научният директор на института Василий Фомин съобщи пред руската информационна агенция ТАСС, че Шиплюк е изпратен в Центъра за предварително задържане „Лефортово“ в Москва.

Задържането на д-р Шиплюк идва след ареста на 27 юни на главния научен сътрудник на института Анатолий Маслов, който е заподозрян в предаване на секретни държавни данни, свързани с хиперзвуковите ракети. Според уебсайта на института Шиплюк ръководи технологична лаборатория с уникални въздушни тунели, специално създадени за симулиране на хиперзвукови условия.

На 30 юни Совецкият районен съд в Новосибирск пък арестува друг учен – Дмитрий Колкер, изследовател в Института по лазерна физика на Сибирския филиал на Руската академия на науките. Той е задържан за предполагаемо сътрудничество с китайските служби за сигурност, съобщи Ройтерс. Колкер, който е диагностициран с рак в четвърти стадий, умира при преместването му от центъра за предварително задържане.

В момента военните сили на Русия, Китай и САЩ работят по разработването на хиперзвукови оръжия (HGV), посочва Си Ен Ен. Това са високоманеврени оръжия, които теоретично могат да летят с хиперзвукова скорост, като същевременно коригират курса и височината си, за да са под радарното засичане и да заобикалят противоракетна отбрана. Според експерти, срещу такива оръжия е изключително трудно да се защитиш.

Четете още

Избор на редактора