Русия: Затвор за войници, отказали да се бият в Украйна

Двама войници от Камчатския край, в Далечния изток на Русия, са осъдени на две и половина години затвор заради това, че са отказали да участват в боевете в Украйна, съобщи днес правозащитната организация „О Ве Де-Инфо“, цитирана от Ройтерс.

В отделни постановления на съда мъжете, идентифицирани във военните документи като Александър Степанов и Андрей Михайлов, са признати за виновни за отказ да изпълнят заповед да се включат в боеве по време на война.

Миналата година руският президент Владимир Путин внесе промени в наказателния кодекс, според които подобни нарушения се наказват с до три години затвор, уточнява агенцията.

Военният съд на тридесет и пети гарнизон в Камчатка произнесе присъдите на Степанов и Михайлов съответно на 25 и 27 април. Мъжете обаче все още не са изпратени в затвора и имат право да обжалват съдебното решение.

През септември миналата година Путин издаде заповед за мобилизирането на 300 000 войници – безпрецедентен ход от Втората световна война насам – в подкрепа на руските военни усилия в Украйна, където руската армия е претърпяла значителни загуби от началото на войната, продължаваща вече близо 15 месеца. Това обаче накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната си, за да не бъдат мобилизирани, припомня агенцията.

През февруари 20-годишен наборен войник от района на Северен Урал се обеси във военната база край Москва, в която е служел, след като отказа да отиде в Украйна, съобщиха от „О Ве Де-Инфо“.

„Не искам да се подчинявам да хора, които не вдъхват нищо друго освен страх и отвращение“, написа в предсмъртно писмо войникът Сергей Гридин. „Затова реших да умра тук в родината си, преди да изцапам ръцете си с чужда кръв“, пише още в писмото си Гридин.

Четете още

Избор на редактора