Русия изгони посланика на Естония, Талин отвърна на удара

Русия понижава нивото на дипломатическите си отношения с Естония в отговор на значителното съкращаване на броя на служителите в руското посолство в Талин, както и на фона на разрушаването на целия комплекс от отношения с Москва, заяви днес руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

„На 23 януари посланикът на Естония Маргус Лайдре бе извикан в руското външно министерство. Беше изразен остър протест срещу действията на естонските власти. Посланикът на Република Естония трябва да напусне Руската федерация до 7 февруари 2023 г.“, пише в изявлението.

Според руското външно министерство „цялата отговорност за развитието на тази ситуация в отношенията между Русия и Естония изцяло принадлежи на естонската страна“. То добави, че и занапред ще продължи да реагира на „враждебните стъпки, предприети от естонското ръководство“.

Малко по-късно Естония обяви, че експулсира руския посланик в отговор на аналогично решение на Москва, взето по-рано днес, предаде Франс прес.

„Спазваме принципа на реципрочност в отношенията с Русия“, заяви днес в „Туитър“ естонското външно министерство. То подчерта, че руският посланик трябва да напусне Естония в същия срок, с който разполага и естонският посланик в Москва, за да напусне Русия, а именно – до 7 февруари.

Четете още

Избор на редактора