Русия напредва в Бахмут и сее убийства в Славянск

Русия обяви, че напредва в западната част на Бахмут, за да превземе този град, който е епицентър на ожесточени сражения от няколко месеца, предаде Франс прес.

„Щурмови групи на групата „Вагнер“ водят високоинтензивни военни операции, за да превземат квартали в западната част на Артьомовск (съветското име на Бахмут, което Москва използва)“, заяви руското министерство на отбраната.

Според украински военен, напуснал Бахмут преди седмица и свързал се днес с Франс прес, позиции са били изгубени в града и е невъзможно да бъдат евакуирани или изтеглени украинските сили оттам. Ситуацията е много трудна, допълва той. Дори и Украйна да изпраща в зоната все още „свежи хора“, то „Бахмут ще падне за по-малко от месец“, казва украинският военен, чието име не се съобщава.

Същевременно лидерът на „Вагнер“ – Евгений Пригожин заяви, че Украйна е готова за настъпление, но Русия е готова да го отрази, предаде ТАСС.

Междувременно в Славянск, град в Източна Украйна, при руски удар по жилищна сграда загинаха най-малко  8 души, а най-малко 21 души бяха ранени, предаде Франс прес, като се позова на местния областен управител Павло Кириленко.

Под отломките на сградата обаче има и затрупани. Оттам е било извадено живо дете на две годинки, но то е починало от раните си по-късно.

Четете още

Избор на редактора