Русия зарязва международния космос, ще си прави свой

Кремъл реши да скъса със света не само по суша, въздух и вода, но и в безвъздушното пространство, стана ясно днес.

„Русия ще прекрати ангажиментите си, свързани с Международната космическа станция след 2024 година“, обяви днес Юрий Борисов – новият главен изпълнителен директор на Федералната космическа агенция „Роскосмос“, цитиран от Франс прес.

По стара традиция той обеща, че проблеми няма да има. „Ние ще изпълним без всякакво съмнение всички наши поети ангажименти към партньорите ни, но решението да напуснем МКС вече е взето“, заяви Борисов по време на видео конферентна среща с друг майстор на обещанията – Владимир Путин.

Новият основен приоритет на дейността на „Роскосмос“ в областта на пилотираната космонавтика вече обявен – създаване на родна Руска орбитална служебна станция (РОСС).

Припомняме, че само преди 11 дни Юрий Борисов замени на поста шеф на „Роскосмос“ приказливия Дмитрий Рогозин, който плашеше с ядрени ракети „страхливите българи“ и обещаваше, че „Русия ще унищожи НАТО за половин час“, ако се стигне до сериозна война. Рогозин беше командирован в Донбас да се занимава с по-земни дела като координатор на „специалната военна операция“ в Украйна.

Четете още

Избор на редактора