Русия отрече нейни изтребители да са свалили US дрона

Русия отрече нейни изтребители да са предизвикали падането на американски дрон в Черно море във вторник сутрин, съобщава Ройтерс.

Американските военни съобщиха във вторник, че руски изтребител е сцепил витлото на един от техните шпионски дронове, което е предизвикало падането му в морето.

Според руското министерство на отбраната дронът MQ-9 бил загубен заради рязка маневра. Москва отрича съприкосновението му с руски изтребител „Су-27“. Според министерството дронът е бил засечен близо до полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.

„В резултат на рязко маневриране около 9.30 ч по московско време (8.30 ч българско) безпилотният летателен апарат започна неконтролиран полет със загуба на височина и се сблъска с водната повърхност“, се казва в съобщението на министерството, цитирано от руската агенция „Интерфакс“.

„Руските изтребители не са използвали бордови оръжия, не са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат и са се върнали безопасно в базата си“, добавят от Москва.

Държавният департамент на САЩ привика руския посланик Анатолий Антонов, за да обсъдят случилото се, каза говорителят Нед Прайс.

От сайта на посолството Антонов коментира, че американският самолет „умишлено и провокативно“ се е придвижил към руска територия с изключени транспондери.

Американските военни съобщиха по-рано, че два руски изтребителя „Су-27“ са извършили безразсъдно прихващане на американски шпионски дрон в международното въздушно пространство. В съобщението се казва, че руските изтребители са изсипали гориво върху MQ-9 – вероятно опитвайки се да го заслепят или повредят – и са летели пред него в небезопасни маневри.

След около 30 до 40 минути един от изтребителите се е сблъскал с дрона, предизвиквайки падането му в морето, съобщиха от американската армия.

Четете още

Избор на редактора