Русия плаши Ердоган, че ще унищожи завода на зет му в Украйна

Русия ще унищожи завода за производство на бойните дронове „Байрактар TB2“, който турската компания Baykar Makina започва да строи в Украйна, заплаши прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Това съобщиха руски и украински медии.

„Самият факт на създаването на такъв обект веднага ще попадне в темата „демилитаризация“. Това само ще удължи страданието на украинците, но няма да им помогне да избегнат целите на специалната военна операция“, заяви Песков.

Повод за изявлението му стана съобщението на украинския посланик в Турция Василий Боднар, че строителството на завода за безпилотници „Байрактар“ в Украйна вече е в напреднал етап. Проектът на завода е финализиран, а турският собственик е купил и парцела, върху който ще се строи.

В случая заплашващите откъм Русия би трябвало да се съобразят със следната подробност: собственик на компанията Baykar Makina е предприемачът Селджук Байрактар. По стечение на обстоятелствата 45-годишният инженер е щастливо женен за Сюмейе Ердоган от 2016 г. насам, т. е. пада се зет на Реджеп Тайип Ердоган и татко на президентската внучка Джанан, наречена неслучайно на баба си Джанан Ердоган.

Селджук Байрактар
Сюмейе Ердоган

Само преди около 2 седмици (на 27 юли) президентът Реджеп Ердоган съобщи на всеослушание в Иран, че лично Владимир Путин му е предложил да започнат съвместно производството на „Байрактар“ в Русия. Ердоган обаче категорично му отказал.

Турските бойни дронове „Байрактар“ („Знаменосец“) се оказаха изключително успешно оръжие срещу руската агресия в началото на войната в Украйна и до голяма степен спряха инвазията на окупатора към Киев. Група украински доброволци на фронта даже създадоха специална диско-фолк песен в тяхна чест, с прилежащ към нея видоклип.

В безкрайно свободен превод от украински език един от припевите би трябвало да звучи на български така:

Дойдоха рашисти из наште поля,

тръгнали те на лов за глухар.

Какво им се случи, кой се оля –

имаме ний един коментар:

Байрактар.

Четете още

Избор на редактора