Русия се оттегля от зърнената сделка заради атаката на Севастопол

Русия прекратява участието си в зърнената сделка след вчерашния, както властите го определят, терористичен атентат в Севастопол. Това се посочва в съобщение на руското министерство на отбраната.

От министерството на отбраната подчертават, че руската страна преустановява участието си в сключените през лятото под егидата на ООН споразумения за износ на зърно и селскостопанска продукция от украинските пристанища.

По-рано от военното ведомство обвиниха Киев в терористично нападение срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове в пристанището на Севастопол.

Говорителят на ведомството Игор Конашенков каза, че в атаката са били задействани 9 безпилотни летателни апарата и 7 автономни морски безпилотни апарата. Той добави, че всичките са били унищожени и че на Руския миночистач “Иван Голубец” са били нанесени незначителни щети.

По думите на Конашенков в подготовката на нападението са участвали британски специалисти, които са обучавали военнослужещите от украинския 73-ти специален център за морски операции.

Според него същото подразделение носи отговорност за взривяването на газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2” на 26 септември.

Четете още

Избор на редактора