Русия скри свои ядрени обекти от Щатите, било заради коронавируса

Русия извади свои ядрени обекти от списъка на инспектираните от САЩ по Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (ДСНВ), съобщи БиБиСи.

Кремъл твърди, че стъпката е временна, а причината е отсъствие на преки авиовръзки между страните и ръстът на заболяемостта от коронавируса в САЩ.

„На 8 август 2022 г. Руската федерация официално информира по дипломатически канали САЩ за това, че нашата страна временно извежда от инспекционна дейност по ДСНВ свои обекти, подлежащи на инспекция по Договора“, се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на РФ.

Руското МВнР казва, че Русия действа в съответствие с клаузи от ДСНВ и е „принудена да прибегне сега към тази мярка в следствие на упорития стремеж на Вашингтон да рестартира инспекционните дейности без предизвестие, при условия, които не отчитат настоящата реалност, създават на САЩ едностранно предимство и фактически лишава РФ от правото да осъществява инспекции на американска територия.“

„Настояща реалност“ руското министерство нарича санкциите, заради които руски специалисти не можели реципрочно да отидат в Щатите и да инспектират ядрени обекти там, понеже няма директни самолетни връзки между страните.

За десерт външното министерство привежда своя статистика на заболеваемостта от коронавирус в САЩ. „В тази връзка най-важен приоритет за руската страна е запазване на здравето на нашите инспектори и летателни екипажи при провеждане на инспекции в САЩ, както и на представителите на американските инспектори на територията на РФ“, загрижено твърдят от Кремъл.

Четете още

Избор на редактора