Русия смята решенията на съда в Хага за нищожни

Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) в Хага и смята решенията му за нищожни, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков каза това във връзка с издадените днес заповеди на международния съд за арест на руския президент Владимир Путин и на руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова.

„Намираме самият начин, по който е поставен въпросът, за възмутителен и неприемлив. Русия, подобно на много други страни, не признава юрисдикцията на този съд и съответно всякакви подобни решения са нищожни за Руската федерация от правна гледна точка“, изтъкна Песков.

Мария Лвова-Белова също коментира издаването на заповедите за арест.

„Чудесно е, че международната общност е оценила работата на нашата страна в помощ на децата – това, че не ги оставяме в зоните на военни действия, че ги извеждаме, че им създаваме добри условия, че ги обграждаме с любящи, грижовни хора. Срещу мен бяха въведени санкции от всички държави, даже от Япония, а сега ми е издадена заповед за арест. Чудя се какво ще се случи по-нататък. Е, ние продължаваме да работим“, каза тя пред журналисти, предаде БТА.

Киев също коментира решението на МНС.

„Светът се промени“, каза Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че „колелата на правосъдието се въртят“ и допълни, че на „международните престъпници ще бъде потърсена отговорност за отвличането на деца и за други международни престъпления“.

Украинският главен прокурор Андрий Костин определи решението на МНС като „историческо за Украйна и за цялата системата на международното право“.

Четете още

Избор на редактора