Русия спря да издава международни паспорти на мобилизирани

Русия спира да издава международни паспорти на мобилизирани граждани, пише днес на правителствения информационен портал, съобщи Франс прес. Агенцията отбелязва, че десетки хиляди руснаци вече избягаха в чужбина, откакто президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация миналата сряда.

„Ако гражданин вече е бил призован да изпълни военната си служба или е получил повиквателна (за мобилизация или военна повинност), ще му бъде отказан международен паспорт“, пише в съобщението.

Руските граждани имат нужда от международен паспорт, за да пътуват до повечето чужди страни. Те все пак могат да отидат в Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан с националните си паспорти, еквивалентни на лични карти, посочва АФП.

Обявяването на ограниченията за издаване на международни паспорти идва в момент, когато много руснаци се опасяват от затваряне на границите на фона на кампанията за мобилизиране на резервисти с цел изпращане на нови войници в Украйна.

От началото на описваната като „частична“ мобилизация миналата седмица десетки хиляди руски граждани заминаха за съседни държави, най-вече Грузия, Казахстан и Монголия. Масовото напускане стана причина вчера руските служби да разположат пункт за „мобилна“ мобилизация на границата с Грузия, за да пресичат опитите за бягство от армията.

Руският президент Владимир Путин увери, че единствено хора с военен опит или с „подходящи умения“ за армията ще бъдат мобилизирани. Въпреки това мобилизацията на възрастни и болни хора, както и на студенти, които се предполага че са освободени, предизвика смут и накара наблюдатели да се съмняват дали властите не мобилизират много повече руснаци от обявеното.

Четете още

Избор на редактора