Руската прокуратура забрани новинарския сайт „Медуза“

Руските власти категоризираха независимия новинарски сайт „Медуза“ като „нежелателна организация“, с което се забранява дейността му в Русия, както и сътрудничеството на руски граждани със сайта или журналистите му, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това решение е част от дългогодишна кампания от страна на Кремъл за ограничаване дейността на независими медии, която се засили след началото на руската инвазия в Украйна.

В изявление, в което се обявява решението, руската Генерална прокуратура посочва, че дейността на базирания в Латвия сайт „представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация“.

Засега няма отговор на запитванията за коментар от страна на сайта „Медуза“, макар че медията публикува материал, съдържащ подробности свързани с решението на прокуратурата и ефекта, който то може да има.

„На нежеланите организации се забранява да действат на руска територия под заплахата от наказателно преследване“, пише в публикувания материал.

„Всеки, който „участва във или сътрудничи“ с подобни организации, може да стане обект на наказателно преследване, което е особено голямо ограничение за журналистите, които трябва да говорят с източници, за да пишат новините си“, се добавя в публикацията.

През април 2021 г. сайтът „Медуза“ беше категоризиран като „чуждестранен агент“ от руското министерство на правосъдието, припомня ТАСС.

Четете още

Избор на редактора