Рускинята, която съдът в Хага иска да арестува заедно с Путин: Отлично

Освен руския президент Владимир Путин, Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Мария Алексеевна Львова-Белова, комисар по правата на детето в канцеларията на президента на Русия, заради незаконно депортиране на деца от Украйна.

В изявлението на съда се посочва също, че има „разумни причини“ да се смята, че Львова-Белова „носи индивидуална наказателна отговорност“ за „военно престъпление на незаконно депортиране на население (деца) и незаконно преселване на население (деца) от окупираните територии на Украйна към Русия“.

Лвова-Белова смята, че заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за нейния арест е „част от контекста на ситуацията в Украйна“ и заяви, че е готова да продължи работата си, пише makfax.

„Страхотно е, че международната общност оценява тази работа да помагаме на децата на нашата страна, да не ги оставяме във военни зони, да ги извеждаме, да създаваме добри условия за тях, да ги обграждаме с любящи, грижовни хора“ беше първият реакция на руския комисар по правата на детето на хода на Международния наказателен съд.

Лвова-Белова е родена на 25 октомври 1984 г. Родена и израснала в град Пенза в западната част на Русия, тя завършва Архангелския колеж за култура и изкуство през 2002 г. като диригент.

От 2000 до 2005 г. работи като учител по китара в детски музикални школи в Пенза.

Лвова-Белова се присъедини към партията „Единна Русия“ през 2019 г. и получи членска карта от тогавашния министър-председател Дмитрий Медведев на 23 ноември. След това е избрана в Президиума на Генералния съвет на Обединена Русия и става съпредседател на работната група за подкрепа на гражданското общество.

Лвова-Белова е обвинена от украински и британски служители, че е наблюдавала принудителното депортиране и осиновяване на деца от Украйна по време на руската инвазия в Украйна.

Четете още

Избор на редактора