Ракета „руско производство“ удари Полша? НАТО се събира спешно

Полската армия беше в повишена бойна готовност във вторник, след като ракета уби двама души в страната, разширявайки войната в Украйна на територията на НАТО.

Полското външно министерство първоначално идентифицира ракетата като произведена в Русия .

Но полският президент Анджей Дуда по-късно каза, че не е ясно кой е изстрелял ракетата.

Предполага се, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу идваща руска ракета, съобщи АП в сряда, позовавайки се на американски служители.

Ето какво знаем досега.

Къде падна ракетата?

Западните лидери проведоха „извънредна кръгла маса“ в сряда в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, където призоваха да не се правят прибързани заключения относно произхода на ракетата.

Варшава каза, че ракетата е убила двама души в югоизточното село Пржеводов, близо до границата с Украйна, но няма убедителни доказателства кой я е изстрелял.

Русия ли изстреля ракетата?

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е „малко вероятно“ ракетата да е била изстреляна от Русия, докато Франция призова за „най-голяма предпазливост“ при идентифицирането кой стои зад взрива.

„Малко вероятно е… да е изстреляно от Русия“, каза г-н Байдън, цитирайки траекторията на ракетата. „Ще се погрижа да разберем какво точно се е случило.“

Франция каза, че много страни в региона имат подобни оръжия.

Какво би могло да означава, ако Русия е изстреляла ракетата?

Ракетата ефективно разширява войната в Украйна на територията на НАТО.

Експлозията дойде, след като руски ракети удариха градове в Украйна във вторник, включително Лвов, близо до границата с Полша.

Полша е защитена от ангажимента на НАТО за колективна отбрана – залегнал в член 5 от учредителния договор – но реакцията на алианса вероятно ще бъде силно повлияна от това дали инцидентът е бил случаен или умишлен.

Байдън разговаря с шефа на НАТО Йенс Столтенберг за взрива в Полша, докато посланиците от алианса трябва да проведат извънредна среща днес.

Какво представляват член 4 и 5 на НАТО?

Един консенсус, че Москва е виновна, може да задейства член 5 на НАТО.

Член 5 на НАТО гласи, че въоръжено нападение срещу един или повече от неговите членове в Европа или Северна Америка „ще се счита за нападение срещу всички тях“ и че силата може да бъде използвана в отговор.

Член 4 от договора позволява на членовете да внесат всеки проблем, особено свързан със сигурността, за обсъждане в Северноатлантическия съвет, органът за вземане на политически решения на алианса. Това ще даде възможност на членовете да се съберат, за да обсъдят следващите стъпки.

Може ли да има военен отговор от НАТО?

Посланикът на Москва е бил призован да даде „незабавни подробни обяснения“, а военните са били поставени в повишена готовност след извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, съобщиха полските власти.

„Има решение да се повиши степента на готовност на някои бойни единици и други униформени служби“, каза говорителят Пьотр Мюлер пред репортери след срещата във Варшава, добавяйки, че „нашите служби са на място в момента и изясняват какво се е случило“. .

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон, всички лидери на страните-членки на НАТО, изразиха солидарност с Полша.

Какво се случва в Украйна?

Няколко реактора в две украински електроцентрали автоматично се изключиха в резултат на руски ракетни удари във вторник, каза президентът Володимир Зеленски, добавяйки, че милиони хора са останали без електричество.

„В резултат на ударите автоматиката днес извади от строя няколко ядрени блока на две станции – това са изчислени последствия и врагът знаеше точно какво прави“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Байдън каза, че лидерите осъждат „последната серия от руски ракетни атаки“.

„В момента, в който светът се събра на Г-20, за да настоява за деескалация, Русия продължава да ескалира в Украйна, докато ние се срещаме“, каза г-н Байдън. „Имаше десетки и десетки ракетни атаки в Западна Украйна.“

Четете още

Избор на редактора