Руски самолет се сблъска с US дрон над Черно море

Руски изтребител Су-27 е ударил днес витлото на американски дрон за наблюдение „Рийпър“ и това е станало причина той да се разбие в Черно море в инцидент, осъден като „безразсъден“ от американски военни, предаде Ройтерс.

„Нашият самолет Ем Кю-9 (MQ-9) извършваше рутинни операции в международно въздушно пространство, когато е бил прехванат и ударен от руски самолет. Това е довело до катастрофа и пълно унищожение на Ем Кю-9“, каза в изявление генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър.

Европейското командване на ВВС на САЩ потвърди, че руски Су-27 се е сблъскал с американски дрон MQ-9, като безпилотният апарат е паднал в международни води.

„Два руски самолета Су-27 извършиха днес опасно и непрофесионално прихващане на безпилотен апарат MQ-9 на американските военновъздушни сили, който оперира в международното въздушно пространство над Черно море, съобщи от своя страна Европейското командване за САЩ, цитирано от stiripesurse.ro.

Американският президент Джо Байдън е информиран за руски изтребител, прихванал американски дрон над Черно море, съобщиха и от Белият дом.

„Американските и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние молим руснаците да се държат професионално и безопасно“, каза също ген. Джеймс Хекър.

Четете още

Избор на редактора