Хакери от Магнитогорск атакуваха сайтове на държавните ни институции

Руски хакери атакуват наши сайтове на държавни институции. Първо проблемът дойде със страницата на президенството, по-късно и други „пострадаха“.

Хакерската атака се разрастна със светкавична скорост около 16 часа. След този на президентството се сринаха сайтовете на Министерски съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Националната агенция по приходите. Отговорност за удара пое руската групировка We are killnet, съобщи 24 часа.

Групата обяснява за атаката в канала си в Телеграм. Пишат освен за държавните сайтове и за медии, летища, телеком.

Атаката е разпределителна и цели отказ от услугата. При нея от множество запазени дигитални устройства се изпращат милиони заявки в секунда за отварянето на даден сайт. Той не може да ги поеме и блокира – не се отваря. Самата атака не вреди на съдържанието на сайта, нито се източват големи масиви данни. Пропускат се единствено ползите за времето, в сайтът не работи.

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.

Във връзка с отправени въпроси от медии от прессекретариата на държавния ни глава потвърдиха, че интернет страницата на администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта. Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката.

В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, уточняват от президенството.

Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала във връзка с разпространената информация за хакерска атака срещу български сайтове. Прокурор в СГП незабавно е разпоредила извършването на проверка по наличната информация. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

Началото на хакерската атака срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация, обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция на прокуратурата.

Четете още

Избор на редактора