Руски щурмоваци са превзели още 4 квартала на Бахмут

Руските щурмови отряди са превзели четири квартала в западната част на украинския град Бахмут, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от агенциите.

„На донецкото направление щурмовите отряди продължават да изтласкват противника в западната част на Бахмут и овладяха четири квартала“, каза говорителят на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков.

По думите му в хода на боевете за Бахмут части на руските въздушнодесантни войски блокират противника в северните и южните покрайнини на града.

Според Конашенков руската авиация, ракетни войски и артилерия са нанесли поражения на подразделенията на украинската армия в района на селищата Богдановка и Артьомовско.

Данните не могат да бъдат потвърдени чрез независим източник. Руските сили от месеци водят боеве за превземането на източния украински град, припомня БТА.

Руските военни съобщиха, че са унищожили склад с около 200 тона боеприпаси при нападение срещу жп гара в източния украински град Краматорск, предаде ДПА.

Унищожена е и голяма полева работилница на украинските въоръжени сили в Сумска област, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков пред агенция Интерфакс в Москва.

Изнесените от руска страна данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник, а Украйна засега не ги е коментирала.

Вчерашното нападение с дрон срещу анексирания от Русия черноморски полуостров Крим е бил част от подготовката за планираното контранастъпление на Киев, според украинската армия, цитирана от ДПА.

По украинската телевизия вчера говорителят на командване „Юг“ на украинската армия Наталия Гуменюк заяви: „Това е и подготвителна работа преди пълномащабното настъпление, което всички очакват.“

Русия води война срещу Украйна от повече от година и понастоящем е окупирала около 20 процента от украинските територии, включително и Крим, който тя анексира през 2014 г.

От седмици международната общност очаква обявяването на голямо украинско контранастъпление. Киев иска с помощта на западно въоръжение да си върне окупираните територии.

Четете още

Избор на редактора