Руското посолство пак недоволно: Нарочно пренаписват съвместното ни минало

От посолството на Русия в България атакуваха за пореден път управляващите в България с обвинения за провеждане на целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на духовните и културни връзки между двете страни и пренаписване на съвместното ни минало. Това става ясно от официален пост във Фейсбук страницата на Руското посолство. Повод за него е 143-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

Ето и цялото съобщение без редакторска намеса:

Днес се навършват 143 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България.

Доближихме този етап, имайки едно от най-низките нива на взаимодействието за цялата ни дълга обща история. Дори през годините на Втората световна война и двете дипломатически представителства – както руското в София, така и българското в Москва – са функционирали нормално.

Днес контактът с официалните власти по инициатива на българската страна практически не се поддържа, на дейността на Посолството се поставят какви ли не спънки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало.

В същото време констатираме, че народите на Русия и България продължават да се възприемат с топлина и симпатия. Благодарни сме на хиляди български граждани, които се грижат за монументите на руските воини, сражавали се за свободата на България. Признателни сме на приятелите, които продължават да ни помагат и подкрепват дори в днешната сложна ситуация. С уважение се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в условията на доминиращата медийна русофобия.

И макар на днешния етап бъдещето на руско-българските отношения е мъгливо, цялата ни съвместна история доказва, че трудностите са разрешими. За 143 години сме преодолели немалко сложни ситуации, но всеки път волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на отношенията. Убедени сме: официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими.

Четете още

Избор на редактора