Руснаците принудени да купуват китайски автомобили

Все повече руснаци са принудени, макар и неохотно, да купуват коли, произведени от китайски компании и предлагани на високи цени, тъй като повечето западни автомобилни производители напуснаха страната след военната инвазия в Украйна, пише Ройтерс.

Китайските марки „Хавал“ (Haval), „Чери“ (Chery) и „Джийли“ (Geely) в момента съставляват почти 40 на сто от всички нови автомобили, продадени в Русия, по данни на консултантските компании „Аутостат“ (Autostat) и Пе Пе Ка (PPK). През януари-февруари 2022 г. тези китайски модели са представлявали по-малко от 10 на сто от новите коли, закупени в Русия.

След напускането на автомобилни гиганти като „Рено“ (Renault), „Нисан“ (Nissan) и „Мерцедес“ (Mercedes), китайските автомобилостроители навлизат все по-широко на руския пазар.

На този фон не са малко руснаците, които смятат, че качеството на някои китайски автомобили е по-ниско от това на западните им конкуренти, отбелязва Ройтерс.

Експертите от автомобилната индустрия смятат, че производителите на коли от Китай трябва да подобрят репутацията си, въпреки че пазарният им дял в Русия нараства.

Един от руските клиенти, които не е убеден изцяло в качествата на китайските автомобили, е 28-годишният Степан.

„През 2022 г. успях да си купя  „Шкода“ (Skoda). Ако искате моeто откровено мнение, разликата (спрямо китайските автомобили) е огромна“, споделя той пред Ройтерс в Москва.

„Шкода Ауто“ (Škoda Auto) е подразделение на германския концерн „Фолксваген груп“ (Volkswagen Group).

Четете още

Избор на редактора