Сабаленка срещу Линете е вторият полуфинал в Австралия

Арина Сабаленка, която е под номер 5 в световния тенис, се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, където ще се срещне с полякинята Магда Линете (№45).

24-годишната Сабаленка се наложи над хърватката Дона Векич с 6:3, 6:2 за един час игра. Тя се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на турнира, след като в последните три издания неизменно отпада на осминафиналите.

Тя има до момента 3 полуфинали на турнири от Големия шлем („Уимбълдън“ 2021 и Откритото първенство на САЩ 2021 и 2022), но все още не е играла финал.

„Винаги е трудно да играеш срещу нея (б. а. Векич). Но очаквах да играе така, както го направи и бях готова“, коментира след мача Сабаленка. Тя беше загуби пет от последните си 6 мача срещу Векич.

„Не си спомням за тази статистика и още по-добре“, пошегува се състезателката от Беларус. Тя не е загубира нито един сет през тази година, като спечели титлата на турнира в Аделаида.

Дона Векич бе предадена от сервиса си, като направи 14 двойни грешки, а освен това успя да реализира едва 2 от 14 си възможности за пробив.

Ще има полякиня във финалното каре, но това не е лидерката в ранглистата Ига Швьонтек, а Магда Линете. Тя ще играе първия полуфинал на турнир от Големия шлем в кариерата си, след като победи чехкинята Каролина Плишкова с 6:3, 7:5.

„Толкова съм развълнувана, трудно ми е да повярвам, но това продължава“, заяви след успеха Линете.

„Успях да запазя спокойствие, когато тя направи пробив още в началото. Използвах шанса си, когато получих възможност да взема гейма на неин сервис“, добави полякинята, която ще навърши 30 години на 12 февруари.

„Дълго време смятах, че това, което ме описва, е загубата. Така че благодаря на треньора ми и хората около мен, че ме отърваха от тази глупава мисъл“, каза още Линете, която досега никога не бе минавала трети кръг на турнир от Големия шлем.

Четете още

Избор на редактора