Само две скъпи оферти за изтребители втора ръка

До момента има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребители МиГ-29 и цената никак няма да се хареса на народните представители, заяви вчера президентът Румен Радев.

Той подчерта, че получените оферти са само тези, въпреки многократните му настоявания на най-високо политическо ниво към редица държави, както и след множество писма и настоявания от Министерството на отбраната.

„През месец март миналата година срещата на върха на НАТО в Брюксел аз поставих открито пред всички съюзници – на президента Байдън и на други лидери от НАТО искане за предоставяне на помощ – изтребители втора ръка, така че ние да запълним тази празнина от евентуалното спиране на експлоатация на самолетите МиГ-29 до получаване и въвеждане в оперативна експлоатация на Ф-16“, каза Радев.

Държавният глава коментира, че така наречените триъгълни сделки за въоръжение не решават проблема с охраната на българското въздушно пространство. Той призова следващият парламент и правителство да направят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители.

Четете още

Избор на редактора