Самуил от Търново ще учи в САЩ за космонавт

Самуил Николов от Природо-математическата гимназия във Велико Търново заминава да учи космонавтика и аероновтика в един от най-престижните университети в света.

Отличникът започнал да мечтае за Космоса и звездите още в 4-ти клас, но решението да учи космонавтика дошло няколко години по-късно, когато станал най-малкият стипендиант на НАСА от България.

„Бях най-малкият стипендиант на НАСА от България 2015 година, за да отида на базата им в Измир, където бях на едноседмично обучение и това беше преломния момент, в който реших, че това е, с което искам да се занимавам.

Решаващият момент може би беше когато бях избран за астронавт №1 в совалката, което ще рече, че трябваше да се кача в истинска летяла совалка и да извърша няколко задачи, които астронавтите трябва да свършат“, каза Самуил Николов пред БНТ.

Самуил е пълен отличник, програмист, владее съвършено английски език, има редица спортни постижения, а в свободното си време се занимава с музика.

От няколко години работи съвместно с НАСА, „Спейс Екс“ и Международната космическа станция по създаването на уеб платформа, в която комбинира най-актуалната информация от извършените космически изследвания.

В началото на тази година кандидатства в американския авиационен университет „Ембри-Ридъл“. „САЩ ме привлече най-вече заради много силната си космическа програма, такива неща не могат за жалост да се учат в Европа. Америка е единственият вариант за международен ученик да получи каквато и да е стипендия за такова образование“, разказа Самуил.

Заради изключителните му постижения университетът отпуска най-високата стипендия на момчето, но тя няма да покрие покрие таксата за обучение от 65 000 долара годишно. Затова родителите му търсят начин да съберат непосилната за тях сума.

Четете още

Избор на редактора