Сарафов: Бомбата за Гешев е професионална самоделка

Единодушното заключение, е че се касае за концентриран и насочен взрив, каза заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов преди съвещанието при служебния премиер Гълъб Донев в Министерския съвет, на което ще участват и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, и представители на МВР, ГДБОП, НСО, ДАНС и прокуратурата.

Вчера в огледа на местопроизшествието участва израелски експерт по контратероризъм, съобщи Сарафов. По думите му става въпрос за самоделно направено взривно устройство, съобщи Сарафов.

Поводът за съвещанието е избухналото вчера взривно устройство в близост до колата и кортежа на главния прокурор Иван Гешев по пътя за Самоков. При инцидента няма пострадали.

Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно. Става въпрос за изключително голям брой осколки, изключително мощен взрив, заяви Сарафов. Той каза, че е било въпрос на „частици от секундата“, взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила, а не с предната дясна част, предния десен калник и фаровете. Мнението на всички експерти, включително на израелския експерт, е че тези метални сачми са поставени във взрива с идеята да пробият автомобила, неговата бронировка и да убият намиращите се вътре в автомобила, заяви Сарафов. Той каза че „частици от секундата“ са спасили всички возещи се в автомобила от фатален изход.

Всички експерти твърдят, че взривът е изключително добре подготвен и професионално изпълнение, заложен като засада, на място където автомобилът намалява своя ход. Целта на взрива е била да убие, каза Сарафов. Той подчерта, че той е можел да убие и невинни граждани, които са можели да се движат в отсрещното пътно платно. „Всички, които биха били там, биха били поразени от тези осколки“, каза заместник главния прокурор.

Той съобщи, че са му докладвали, че става въпрос за самоделно изготвено взривно вещество, а не фабрично, което да е било на разположение в армията и да е произведено в някои от нашите оръжейни заводи. Това отново говори за максимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество. Очевидно взривът е задействан чрез електронно взривяване. Взривът е бил от минимум 3 кг тротил, каза Сарафов.

Той заяви, че със сигурност някой е имал визуален контакт с пътя и с автомобила по време на взрива, защото бомбата се е взривила в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с нея. Сарафов съобщи, че днес следобед до местопроизшествието ще бъдат допуснати представители на медиите и говорителят на Националната следствена служба ще покаже нагледно какво се е случило.

В отговор на въпрос Сарафов каза, че се проверяват всички версии, но е несериозно да се мисли, че взривът е бил подготвен за друг автомобил, защото от проверките не се установява да се вижда някой друг, който да е бил застрашен.

На въпрос има ли заподозрени Сарафов каза, че е много рано да се каже, но дори и да има, той няма да ги сподели с медиите.

Попитан дали е намерено второ взривно устройство по маршрута на главния прокурор Сарафов каза, че за момента не е установено такова. Запитан за посоката, в която е тръгнал извършителят, заместник главният прокурор каза, че ако се знае това, ще знае и кои са извършителите.

В България отдавна не е имало атентат, който да е с взривно устройство. Дали у нас има сапьори, които са подготвени да изготвят подобно взривно устройство не се наемам да твърдя. Възможно е да са българи, възможно е да са и чужденци, каза още Барислав Сарафов.

Четете още

Избор на редактора