САЩ блокираха боинга на Лукашенко

Президентският самолет на лидера на Беларус Александър Лукашенко е блокиран от САЩ в рамките на търговски санкции, наложени на Минск.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) съобщи, че самолетът „Боинг-737“ се блокира като собственост.

Идентифицирането на самолета като част от флота от луксозни самолети, използвани от Лукашенко и семейството му, ефективно блокира използването му в Съединените щати.

Лукашенко наскоро използва машината за посещенията си в Китай и в Иран.

Санкциите са в отговор на продължаващите репресии срещу продемократични активисти, предприети след президентски избори през 2020 г., които опозицията и западните правителства отхвърлиха като измамни, се казва в съобщение на финансовото министерство, цитирано от Ройтерс.

Обявените в четвъртък от Министерството на финансите на САЩ санкции включват още беларуските машиностроителни предприятия – Беларуския автомобилен завод (БелАЗ) и Минския автомобилен завод (МАЗ), както и активите на девет лица. Двете предприятия вече са санкционирани от ЕС и от Канада.

Наложените санкции предвиждат блокиране на цялото имущество, намиращо се в САЩ на санкционираните компании и лица. Дейностите на всякакви организации, които са пряко или непряко собственост на едно или повече блокирани лица с 50% или повече, поотделно или съвкупно, също се блокират.

Четете още

Избор на редактора