САЩ: Китай може да прати оръжия на Русия

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля да публикува разузнавателна информация, която според нея показва, че Китай обмисля дали да достави оръжия в подкрепа на войната на Русия в Украйна, съобщиха американски служители.

Това става преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН в петък, на което ще бъде отбелязана една година от нахлуването на Русия в Украйна. Те следват редица призиви към Китай при закрити врата – координирани между съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор – които достигнаха кулминацията си в официалното предупреждение, отправено през уикенда в Мюнхен към Ван И, висшия представител на Китай по въпросите на външната политика.

Блинкен оповести предупреждението си след срещата, като заяви в интервю за CBS News, че Китай сериозно проучва възможността да доставя оръжия на Русия.

Блинкен ще направи обръщение към Съвета за сигурност по повод годишнината от войната в Украйна. Преди една година той също говори пред Съвета и сподели разузнавателните данни на САЩ, които сочеха за инвазията на Русия. Съветът за национална сигурност към Белия дом отказва коментар пред WSJ.

През последните седмици западните държави са засекли сведения, че Пекин може да прекрати наложените преди това от самия него ограничения за доставки на оръжие за Русия, твърдят американски и европейски служители, въпреки че изглежда, че Китай все още не е взел окончателно решение.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин не отговори директно на въпроса в сряда дали Китай ще предостави смъртоносна подкрепа за военните усилия на Русия. „Известен факт е, че страните от НАТО, включително САЩ, са най-големият източник на оръжия за бойното поле в Украйна, но въпреки това продължават да твърдят, че Китай може да доставя оръжия на Русия“, казва Ван.

Четете още

Избор на редактора