САЩ увеличават военната си помощ за нас и Черноморския регион

Съединените щати планират да увеличат военната помощ за страните от Черноморския регион – България, Украйна, Румъния и Грузия. НАТО се ангажира да увеличи присъствието си и в рамките на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия.

САЩ ще подкрепят черноморските държави и в усилията срещу корупцията, както и ще увеличат подкрепата за инициативата на държавите от Централна и Източна Европа „Три морета“ – за логистичното свързване на Адриатическо, Черно и Балтийско море.

Това предвижда част от бъдещ Закон за сигурността на Черно море, представен на Сената и Камарата на представителите на САЩ, където предстои да бъде приет.

Сред констатациите, които Конгресът прави, се открояват няколко.

  1. Черноморският регион е от решаващо значение за националната сигурност на 6 държави: Украйна, Грузия, Молдова, Румъния, България и Турция.
  2. Регионът е зона на нарастващо напрежение и конфликти на източната граница на Европейския съюз и НАТО след инвазиите на Владимир Путин в Украйна през 2014 г. и 2022 г.
  3. След незаконното анексиране на украинския регион Крим през 2014 г. РФ е укрепила Черноморския флот и заплашва свободата на корабоплаването.
  4. Русия дестабилизира региона чрез кампании за зловредно влияние.
  5. Русия използва Черноморския регион, за да извършва военни учения, с които заплашва териториалния суверенитет на Украйна и убива невинни цивилни граждани.
  6. Русия има дълга история на използване на позицията си в Черно море и Крим, за да заплашва съюзниците на НАТО. Присъствието на Съединените щати в Черно море е намаляло след анексирането на Крим от Русия поради липсата на налични кораби и ресурси и липсата на ясно определена регионална стратегия.

Основното заключение е, че Путин се опитва да се възползва от понякога различаващите се приоритети на членовете на НАТО в региона, за да предяви експанзионистични претенции. Действията на Русия в и около Черно море са нарушили достъпа до енергийни ресурси в цяла Европа.

Конгресът смята, че е в интерес на Съединените щати е да предотвратят разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа, като признаят Черноморския регион за арена на руската агресия, а крайбрежните членове на Черно море са от решаващо значение за противодействие на агресията на руското правителство и за поддържане на колективната сигурност на Алианса на НАТО.

Четете още

Избор на редактора