Свалят изложба с голи тела заради невръстни посетители

Изложбата „Другият натюрморт“ с творби от фонда на художествената галерия в Казанлък е свалена четири дни след откриването й – на 14 октомври в галерия „Христо Цокев“, Габрово. Това, съобщи директорът на казанлъшкия културен институт д-р Пламен Петров.

„Изложбата беше реализирана по покана на директора на галерията в Габрово Евгени Недев и според договора на институцията с екипа на художествената галерия в Казанлък тя трябваше да остане на разположение на посетителите до 9 ноември“, каза д-р Петров. Допълни, че тя е подготвяна от екипа му в продължение на няколко месеца.

Мотивът за свалянето на експозицията, изпратен от габровската галерия до културния институт в Казанлък гласи, че причината за това са „непредвидени промени в събитийния календар – предстоящи посещения на деца от началната образователна степен“. В художествената галерия в Казанлък са информирани за това на 19 октомври.

Както д-р Пламен Петров обясни в интервю за БТА, изложбата „Другият натюрморт“ е част от проекта „Раз(говори)“, с който екипът на културния институт се стреми да повдигне важни за обществото въпроси чрез поредица от пътуващи изложби. Редом с творбите на видни автори, кураторите Албена Димитрова и д-р Милен Алагенски са разположили и няколко цитата от новинарски емисии от последните години, които съобщават за малтретирани и намерени брутално убити голи жени.

Според д-р Пламен Петров свалянето на изложбата в Габрово е направено „отвъд всякаква музейна практика и противно на сключения между двете засегнати институции договор“.

„Като ръководител на екипа на художествената галерия в Казанлък се срамувам да коментирам обезпокоителното нарушаване на юридическите документи и етичния кодекс. Още по-обидно за мен е, особено в контекста на потока от визуални материали, които подрастващите консумират във виртуалното пространство неконтролируемо, да обсъждам въпроса дали е допустимо децата да гледат скулптури и картини, в които художниците от древността – та чак до днес, изобразяват голи човешки фигури. Не бива да притихваме пред оправдаването на собственото си невежество с престорената ни грижа за децата“, каза още той.

Потърсени за коментар, от габровския културен институт посочиха, че галерия „Христо Цокев“ е културна институция, която следва основните си задължения да представя и популяризира движимо културно наследство и се ръководи в своята дейност на първо място от етични и морални ценности.

 

Четете още

Избор на редактора