Рекорд! 53-ма българи вкупом изкачиха Килиманджаро

53 българи са сред първите кандидати за носители на нова категория световен рекорд – „Най-голяма група от хора в света, изкачили Килиманджаро заедно“.

Признаването и сертификатът на Асоциацията на официалните световни рекорди се очаква да стане в най-скоро време, но постижението отговаря на всички изисквания, а идеята и реализацията е на Преслав и Ася Конови, управители на „Адвенчър Тийм България“, съобщи БНР.

53-ма българи заедно в интервал от само 20 минути стъпват на  височина 5895 м. , на най-високият връх в Килиманджаро – Ухуру.

Първоначално заявената  бройка е 60 човека, но поради здравословни причини и проява на височинна болест няколко от тях се отказват и до върха достигат 53. Изкачването е по маршрута „Машаме“ и продължава 7 дни.

19-годишният Доналд Фрейзър е най-младият участник, а 58-годишната  Тодорка Димитрова – най-възрастният. Пръв от групата достига върха Георги Ковеличин.

Около 180 души местен екип, от които 30 лицензирани планински водачи  помагат на експедицията ни в Танзания, а най-вълнуващите моменти, казват участниците, са посрещането на изгрева на височина 5750 м на „Стела Пойнт“ и това 53 души да изпеят заедно българският химн от върха на Африка, от най-високата точка на Килиманджаро.

Четете още

Избор на редактора