Световната атлетика забрани транссексуалните спортисти

Участието на трансджендъри в женските състезания в леката атлетика ща бъде забранено от 31 март, съобщи в четвъртък президентът на международната федерация Себастиан Коу, цитиран от АФП.

„Съветът реши да изключим от международните женски състезанията атлетите трансджендъри – жени и мъже, които са били мъже в пубертета“, обясни той.

„Съветът на световната атлетика взе ясни мерки, за да защити женската категория в спорта, ограничавайки участието на атлети, които са транджендъри или интерсексуални“, добави Коу.

„За мнозина доказателствата, че жените транс нямат предимство пред биологичните жени не са достатъчни. Те искат повече доказателства, преди да вземат решение за включването им в женската категория“, каза още президентът.

Актуалният правилник изискваше от атлетите трансджендъри, които искат да участват при жените, да поддържат нивото си на тестостерон под прага на 5 наномола на литър в рамките на една година.

Този правилник бе оспорен от южноафриканката Кастер Семеная, която отказа да се подложи на хормонално лечение или операция, но тя загуби заведените дела през Спортния съд в Лозана.

Международният олимпийски комитет призова спортните федерация през ноември 2021 година да създадат собствени критерии, за да позволят на хората, които са трансджендъри и интерсексуални да участват на състезания от високо ниво.

Четете още

Избор на редактора