Световните цени на храните падат още

Световните цени на хранителните продукти са продължили да се понижават през август за пети пореден месец, като при растителните масла са спаднали дори под стойността им от август 2021 г., съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от Франс прес.

Индексът на ФАО за хранителните продукти, проследяващ промените на международните цени на кошница от основни продукти, непрекъснато се понижава след историческия максимум, достигнат през март след руската инвазия в Украйна. През август спадът е по-умерен, с 1,9 на сто на месечна основа.

Ценовият индекс за най-продаваните в света хранителни продукти е достигнал 138 пункта миналия месец спрямо 140,7 през юли, уточнява Ройтерс. Първоначалният показател за юли беше 140,9. Индексът е спаднал спрямо рекордните 159,7 през март.

Индексът на цените на растителните масла е отстъпил с 3,3 процента през август, достигайки малко по-ниско равнище в сравнение с август 2021 г. Слънчогледовото и рапичното олио и палмовото масло поевтиняват, единствено соевото поскъпва умерено заради безпокойствата от отражението на неблагоприятните метеорологични условия върху продукцията в САЩ, подчертава организацията.

Индексът на ФАО за зърнените култури се е понижил с 1,4 на сто за месеца под въздействието на спада на международните цени на пшеницата с 5,1 на сто, отразяващ подобрените перспективи за производството в Северна Америка и в Русия, както и възобновяването на износа от пристанищата на Черно море в Украйна.

Според отделна оценка за доставките и търсенето на зърно ФАО понижава прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,774 милиарда тона вместо обявените в началото на юли 2,792 милиарда тона.

Четете още

Избор на редактора