Сделка с белезници: САЩ и Русия размениха Грайнър за оръжейния търговец Виктор Бут

Русия и САЩ направиха размяна на известни затворници. Американската баскетболистка Бритни Грайнър бе освободена. В замяна Съединените щати са пуснали руския оръжеен търговец Виктор Бут, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на американски източници.

Размяната на затворници бе потвърдена от министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС. Тя е станала на летището на Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства.

Бритни Грайнър, която се смята за най-добрата баскетболистка в света, е двукратната олимпийска златна медалистка. Тя бе арестувана на 17 февруари, седмица преди Москва да изпрати войски в Украйна, на московско летище, след като в багажи ѝ бяха открити пълнители за електронни цигари с масло от канабис, които са забранени в Русия.

На 4 август тя бе осъдена на девет години лишаване от свобода и изпратена в наказателна колония за притежание и контрабанда на наркотици. Грайнър се призна за виновна, но заяви, че е внесла забраненото в Русия вещество по погрешка и не е искала да наруши закона.

В края на юли Вашингтон предложи сделка за размяна на затворници с Русия, за да осигури освобождаването на Грайнър и на бившия американски морски пехотинец Пол Уилън. През 2020 г. Уилън бе осъден на 16 години лишаване от свобода за шпионаж и изпратен в затвор. Той отрича да е извършвал подобен вид дейност.

Веднага след освобождаването на Грайнър президентът Джо Байдън заяви: “Говорих с Бритни Грайнър. Тя е в безопасност и лети към дома“. В социалните мрежи бе публикувана и снимка на Байдън със съпругата на Бритни.

Виктор Бут беше осъден на 25 години затвор в САЩ през 2012 година заради намерение да осъществи в страната незаконна търговия с оръжие. Той не призна вина.

Четете още

Избор на редактора