Северна Корея призна за недостиг на храна

Севернокорейският президент Ким Чен Ун проведе днес среща на управляващата Работническа партия, за да обсъди подобряването на икономиката и селското стопанство.

Според Ройтерс експерти от много страни изчисляват, че недостигът на храна в Северна Корея се е влошил напоследък в резултат на санкциите и карантината поради вируса Covid-19.

Севернокорейската държавна медия KCNA по-рано съобщи, че срещата е била „много важна и спешна задача за установяване на правилна стратегия за развитие на селското стопанство“.

Ройтерс съобщава, че има вероятност ситуацията с доставките на храни в тази страна да се е влошила и предава думите на официален Сеул, че тази среща е фактическо признание, че в Северна Корея има сериозен недостиг на храна.

North38, американски портал, специализиран в Северна Корея, твърди, че „наличността на храна вероятно е паднала под най-ниския минимум по отношение на човешките нужди“ и че недостигът на храна е най-лошият от големия глад през 90-те години на миналия век.

Северна Корея е подложена на много строги международни санкции заради програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети, а през последните години ограничената й международна търговия беше под допълнително напрежение поради карантината и мерките срещу разпространението на вируса Covid-19, пише makfax.

Четете още

Избор на редактора