Сега се дръжте здраво: Black Sabbath прави балет!

Балетът и хеви металът са жанрове, които поне на пръв поглед са несъвместими. Но никога не е късно да се опита. За септември месец е насрочена премиерата на балет по музиката на легендарната британска рок група Black Sabbath в техния роден Бирмингам.

Спектакълът се нарича просто „Black Sabbath – The Ballet“. Проектът е на главния режисьор на Бирмингамския Кралски балет Карлос Акоста и на китариста на групата Тони Айоми.

В постановката са включени осем известни парчета на Black Sabbath, а също така и нова музика, родена и вдъхновена именно от идеята за балета.

В интервю за BBS и Radio 4 Today Айоми казва, че темата как се прави кариера от нищото, вкарана в основата на спектакъла, ще привлече едновременно и фенове на рока и  почитатели на балета.

На свой ред Акоста отбелязва, че става фен на групата, когато негов приятел му обръща внимание на творчеството на Sabbath. Това било през 2000-ата година.

Представлението ще се играе на бирмингамския стадион „Хиподрум“ от 23 до 30 септември. После балетът в три действия ще се отправи на турне – първо в Кралския театър в Плимут и в театър Съдларс-Уелс в Лондон.

В прессъобщението Тони Айоми казва: „Аз никога не съм мислел, че Black Sabbath може да се съчетае с балет, но се получи нещо действително приятно за окото и ухото! Много интересно се разви идеята! Black Sabbath са били новатори и винаги непредсказуеми. А по-непредсказуемо от рок с балет не може да се измисли! Аз няколко пъти се срещах с Карлос и неговият ентусиазъм буквално ме зарази.“

В сета от осем композиции на Black Sabbath, избрани за балета, влизат хитовете Paranoid, War Pigs, Orchid и Sabbath Bloody Sabbath.

Музиката ще бъде преработена специално за знаменития оркестър Royal Ballet Sinfonia.

Идеята за балет с Black Sabbath се ражда в главата на Акоста, когато той идва за първи път в Бирмингам през 2020, малко след разразяването на пандемията от коронвирус.

„Black Sabbath, вероятно, са най-известният „продукт“ на Бирмингам, в това число даже скандално известен. Културно явление, родено в този град. В този момент на мен ми хрумна идеята за симбиоза между двама уж непривличащи се партньори, казва Акоста. – Членовете на групата проявиха учудващ ентусиазъм и така дадоха възможност да се създаде нещо съвършено ново и оригинално.“

Акоста, в миналото звезда на балета, отново подчертава, че е голям фен на групата, и намира хита им War Pigs за абсолютно култов.

„War Pigs е изключително актуална днес, когато политици и правителства се крията зад думите. А войната вършее в същия момент…“.

Акоста, танцьор от кубински произход, намира много общи неща между себе си и Айоми.

„Ние и двамата произлизаме от бедната работническа класа. За да стигнем дотук, преодоляхме много трудности. Такива са много хора като нас“, отбелязва той.

Айоми разказва, че сюжетната линия на балета е историята на едно изкачване в обществото, пътят на успеха. Тони признава, че цени балета като вид изкуство, въпреки че той самият не е гледал никога балет. Но уточнява – засега.

„Аз бях на една репетиция, те танцуваха около мене. Беше много завладяващо. Мисля, че има голяма доза авантюра в проекта. Но се надяваме да успеем. Разчитаме както на рокаджиите, така и на хората, обичащи балета.“ добавя Тони Айоми.

Новината за балета на Black Sabbath идва малко след като легендарният фронтмен на групата Ози Озбърн обяви края на кариерата си.

Ози призна на феновете, че го мъчи много травмата на гръбначния стълб, която получи в 2019.

Четете още

Избор на редактора